top of page
  • Terjéki Judit

A mester és a tanítványa - Kinek nehezebb?


Vali egy viszonylag új vállalkozás fiatal tulajdonos-vezetője. A cég a működése első évében nagyot nőtt, az induló 3-4 főből mára 15 fővel dolgozik. Ez a cégméret és létszám egy teljesen más vezetői hozzáállást kíván Valitól: bizonyos feladatokat át kell adni másoknak, hogy maradjon idő a stratégiai kérdésekkel, a cég jövőjének tervezésével foglalkozni. Megszületett az elhatározás. Szükség van fiatalokra!


Vali hamar talált egy fiatal, csillogó szemű gyakornok lányt, akiben pályakezdő saját magát – az okos, lelkes, ambiciózus tehetséget – látta. Az lett az álma, hogy Kingát szárnyai alá véve tanítja, átadja neki tudását, megosztja tapasztalatait. Biztos volt benne, hogy Kinga gyorsan be fog tanulni, így neki is több lehetősége nyílik a számára fontos kérdésekre koncentrálni.

Hamar „jött a pofon”. Vali azt látja Kingán, mintha megijedt volna. Szorgalmasan dolgozik, teszi a dolgát, de valahogy nem fogadja el a „tanítást”. Nem érti, mi a baj?!


A Watson Coach Iskola szeptemberi HR Stage rendezvényén Vali felvetette, hogy szívesen ránézne erre a témára. Hab a tortán, hogy a csoportban ott volt Kinga is.

Szerencsére a módszer megadja azt a rugalmasságot, hogy – amennyiben ez a feleknek megfelel – tudunk így is dolgozni. Vali azonnal fel is tette a témát a színpadra: Adnék, de nincs, aki fogadja.


- Milyen lenne az a kép, amivel elégedett lennél? – kérdeztem Valit. Miközben ez megjelent a színpadon, fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy jó lenne, ha Vali Kinga szemszögéből is láthatná ugyanezt a képet.

Kérdésemre mindketten helyeslőleg bólintottak, így egy gyors váltással Kingát kértem meg, hogy mutassa meg, ő hogyan éli meg ezt a helyzetet. Utána rögtön feltettem a már ismerős kérdést:

- Milyen lenne az eggyel jobb?

Gyorsan megszületett a „válasz”, a csoport többi tagjának bevonásával színpadra került az a jelenet, ahol minden és mindenki a helyén van: Kinga látja a célt. Lekerült róla a hatalmas megfelelési kényszer. Ott van Kinga mellett – előtt a kíváncsisága és a kreativitása, amelyek őt ösztönzik a tanulásra, a fejlődésre. Vali és Tamás (Vali üzlettársa) hátulról, támogatóan, mintegy „atyai” módon kísérik Kingát ezen az úton.


Mindketten megélték, átérezték ezt az új helyzetet és már ott láttam mindkettőjükön, hogy már fogalmazódik az a gondolat, hogy hogyan tudnak egy megváltozott, minőségileg más módon együttműködni.


Ismét bizonyítékát láttuk annak, hogy a módszer alkalmas arra, hogy rövid idő alatt hatékony megoldást adjon. Azáltal, hogy Vali és Kinga kívülről – belülről meglátták és megélték, hogy a másik miben van benne, egy egészen más megvilágításba került a kapcsolatuk. Amit szavakkal hiába próbáltak volna elmondani, azt a színpadon el tudták játszani és az érzések szintjén meg tudták mutatni.


Számomra is nagy élmény volt ezt megrendezni! Ezzel a rendezéssel „érkezett meg” az a gondolat, hogy mit jelent spontán és kreatív módon jelen lenni és támogatni a főszereplőt.

Hálás vagyok az élményért!

bottom of page