top of page
Top
Watson Szeminárium
HGY_9593_edited_edited.jpg

Helyszín: Carion Irodaház, Budapest, Bécsi út 25, 1023.

Ár: 35.000,-FT + ÁFA

Sokféleképpen tanulunk. Van aki bátran, harcosan, megküzdve az újjal. Van aki szorongva, a tekintély mentén. És van aki könnyedén, felszabadultan, örömmel fedezi fel az ismeretlent. Egyik módból sem maradhat ki az elménk. A "jóöreg" elme, ami karöltve a tanulási stílusunkkal új ösvényekre sétál velünk. Ehhez kellenek jó tanárok, értékes tudások, a világ régi és új felfedezései, kutatásai, konklúziói.

 

A Watson Szemináriumban specialisták tanítanak speciális tudást.

Tudást az emberi működésről, az emberi kapcsolatok rejtelmeiről, a csoportok épüléséről és mindezek nehézségeiről, akadályok feloldásáról. Különleges figyelemmel vagyunk azokra, akik az emberek és csoportok létezését, fejlődését szolgálják. Legyen szó vezetőkről, HR szakemberekről, trénerekről, coachokról.

A szemináriumok célja, hogy kinyisson egy fontos tudást, eligazítson az alapjaiban, és kiderítse, hogy a résztvevőnek mi a kapcsolódása, "dolga", abban a témában.

Watson Szeminárum

2019. szeptember 26-án (9:00 - 17:00)

Gyakorlati útikalauz az érzelmekhez – a buddhista verzió

EPS (Emotional Positioning System)

SCHIESZLER TAMÁS, MBA, PMP, PCC

www.linkedin.com/in/schieszler

IT háttérrel és felsővezetői múlttal vezetők és vezetői csapatok fejlesztésével foglalkozom. Figyelmem mostanában egyre inkább arra irányul, hogyan lehet a vezetést és a vállalati kultúrákat úgy transzformálni, hogy abban az emberek jobban érezzék magukat. Arra keresem a választ, miként lehetséges az üzleti világ rideg valóságában stratégiai szintre emelni az emberközpontú működést, az együttérzést és a folyamatos tanulást.

Schieszler_Tamás_261_web2.jpg

Körülbelül 10 éve buddhista útra léptem. Személyes küldetésemnek tekintem, hogyan tudom az ezen úton megszerzett tudást, tapasztalatokat szervezetek és emberek fejlesztésével foglalkozó szakembereknek részére érthetően úgy átadni, hogy azt munkájukba buddhista előképzettség nélkül gyakorlati eszközök formájában be tudják építeni. 

Az érzelmek körül teszünk egy utazást a nap folyamán.
 

Személyes megélésem az érzelmeinkkel kapcsolatban kettős: sokan egyrészt nehezen férünk hozzájuk, alig vagy felszínesen ismerjük azokat, különösen a fájdalmat okozókat próbáljuk elnyomni, hárítani. Másrészt az érzelmeink valójában nagyon fontosak: ezek adják az életünkhöz az energiát, az üzemanyagot.
 

A buddhizmus szerint az érzelmeink valójában a tudat energiaáramlásának megtapasztalása.  Ez az energia a begyakorolt cselekedeteink által kialakított pályákon áramlik, amiknek jellegzetessége, hogyha nem figyelünk rájuk, egyre jobban meghatározzák életünket: ezek a pályák egyre kötöttebbé válnak, amit szenvedésként, függőségként, szabadságunk elvesztéseként érzékelünk.
 

Ugyanakkor rendelkezünk azzal a lehetőséggel is, hogy mintáinkat tudatosan felülírjuk, ezzel egy más, szabadabb életélményhez juttassuk önmagunkat és környezetünket.
 

Ezzel a szemlélettel tekintve az érzelmeket, azok valójában útjelzők. Irányt mutatnak ahhoz, hogy mit csináljunk, mit ne csináljunk és ahelyett mit csináljunk.

Olyan ez, mint a közlekedés. Aki nem ismeri a KRESZ-t, a közlekedési táblákat értelmetlen szimbólumoknak tekinti. Aki viszont ismeri, az figyeli a jelzéseket, érti a jelentésüket, súlyukat és azoknak megfelelően felelősséggel közlekedik és így nagy valószínűséggel biztonságosan el is éri a célját.

A legtöbb érzelmekkel foglalkozó rendszer odáig jut el, hogy az érzelmeknek egy katalógusát állítja fel és osztályozza aszerint, hogy kellemes vagy kellemetlen tapasztalást okoznak.

A buddhizmus ennél tovább megy: létezik benne egy tanítás, ami a KRESZ-hez hasonlóan az érzelmeket rendszerbe foglalja és olyan jelentéssel, instrukciókkal látja el, amelyeket alkalmazva folyamatosan alakíthatjuk önmagunkat egy tudatosabb, szabadabb, boldogabb élettapasztalat irányába.

A nap folyamán ezzel a rendszerrel ismerkedünk. Mégpedig egy olyan formában, hogy nem csak beszélünk róla, de ki is próbáljuk a rendszer használatát! Erre ad remek lehetőséget a cselekvésorientált csoport coaching.

Gabival a nap egyik részében ketten vezetjük a csoportot: Gabi rendez, a csoport dolgozik és közben meg-megállunk, ránézünk az érzelmek útjelzőire, tudatosítjuk őket és az ebből következő felismerések birtokában alakítjuk gondolatainkat, szavainkat, tetteinket. Ezt követően arra is lesz lehetőség, hogy a résztvevők coachként ki is próbálják a tanultakat.

A tervezett út, amit a buddhizmusból vett szimbólumokkal, nyelvvel gyakorlatokon keresztül bejárunk a következő:

  • A tudat összetevőinek buddhista magyarázata. A tudati összetevők felismerése – a mindfulness lényege.

  • A karma, mint a szándék-érzelmek-gondolatok-beszéd-cselekedetek ismétlődő láncolata. Érzelmi intelligencia kulcsa: szándékaink korai érzékelése.

  • Boldogság és szenvedés tapasztalatot előidéző tudatállapotok és az ezekhez kapcsolódó érzelmek érzékelése.

  • Utazás a boldogság felé: az érzelmek, mint jelzőtáblák rendszere.

 

A szemináriumot követően coachként ezt a rendszert többféleképpen is fel tudjuk használni:

  1. Egyrészt útmutatót ad egy coaching folyamatban a saját érzelmeink megtanult rendszer szerinti dekódolására: mit is érzünk, az milyen jelzőtáblának felel meg. A jelzőtáblák jelentése segíti megérteni szándékunkat és az alapján az intervenciónk itt-és-most tervezését.

  2. Folyamatosan figyelemmel tudunk lenni arra, hogy milyen minőségben vagyunk kapcsolatban az ügyfelünkkel: valójában érzékeljük-e, együttérzünk-e vele buddhista értelemben, mennyire vagyunk az ügyfél felé a feltétel és részlehajlás nélküli elfogadás állapotában.

  3. Az ügyfél érzelmi állapotának tudatosítását is könnyebben el tudjuk végezni mind magunk, mind az ügyfél számára.

  4. És végül a rendszer segíti a coaching folyamat érzelmi dimenzióban történő előrehaladásának tudatosítását, kézbentartását is.

Schieszler T.

Korábbi témáink

CSP.jpg

CSANÁDI PÉTER

Szervezetfejlesztési modellek és módszerek

Több, mint harminc éve dolgozik vezetési tanácsadóként, húsz éve cég- és projektvezetőként, trénerként, coachként. Társtulajdonosa és ügyvezetője a Csanádi Csoport Menedzsment Fejlesztő és Kutató Kft-nek

bottom of page